Ons roeiwater!

Als je aan Overijssel en specifiek Zwolle denkt, denk je niet gelijk aan water(sport). Dat is toch vooral Friesland en Zeeland met meren en kusten? Niks is minder waar. Zwolle ligt dan wel niet direct aan groot open water maar de drie rivieren die Zwolle kruisen zijn wel uniek. En hoe!

De grote rivier de IJssel mondt uit in de voormalige Zuiderzee en is bij de meeste mensen wel bekend. Minder bekend zijn het Zwarte Water en de Vecht. De Vecht? Die ligt toch in de provincie Utrecht? Nee, de prachtige Overijsselse vecht is uniek en heeft zijn oorsprong in Duitsland.

Aan deze twee laatstgenoemde rivieren ligt ook de Zwolsche Roei- en Zeilvereeniging. Als ik mijn huis op de zelfde plek kon laten bouwen als de huidige vereniging deed ik dat meteen; net buiten het stadscentrum in verbinding met de uiterwaarden van de rivier waar je zomers prachtig kan genieten van de rust en ruimte van het Zwarte Water.

Op een mooie zomeravond rond de klok van 9 uur, alleen op de Vecht in je roeibootje; alleen het geluid van het intikken van je blad in het water en de versnelling van de boot. Een watersporter ziet de wereld vaak heel anders vanaf het water. Zo ook met roeien.

Zoals Henk de Velde (wereld zeiler) ooit de Kampereilanden in het Ketelmeer als de Caribean van het noorden beschreef, is de Overijsselse Vecht het Zuid Frankrijk van het hoge noorden.

Uiteindelijk is er maar één manier om het bovenstaande op deze manier te ervaren; en dat is lid worden van de Zwolsche Roei-en Zeilvereeniging. Of....kom als roeifanaat of gast op zondag 11 juni de Zwolsche Vecht Regatta roeien of bekijken en ontdek dit prachtige stukje Nederland!

vechtjpg